Droom groot, groter, grootst!

Met hun nieuwe voorstelling moedigen de Hermannen aan om groots te dromen en je niet uit het veld te laten slaan door tegenslag

10.. 9.. 8.. Een enorme zaal vol met kinderen tellen uit volle borst mee en kijken vol spanning naar de ruimteraket op het podium die bijna van de aarde zal vertrekken. David en Jantijn, beter bekend als Herman en Herman, komen dit jaar met een nieuwe voorstelling: ‘Herman, we have een probleem!‘ De nieuwe voorstelling van De Hermannen gaat over grootse dromen en je niet laten ontmoedigen door tegenslagen. De voorstellingen zitten niet alleen enorm goed in elkaar, maar ook de zelfgebouwde ruimteraket is een spektakel op zich.

Ze hebben een voorliefde voor absurde teksten, fysieke carpriolen, muzikale uitspattingen en vindingrijke decors: fantasie is de motor en humor is de brandstof. Ze maken graag theater dat een beetje buiten de lijntjes kleurt en af en toe ook de zaal in buitelt. En met hun ervaring in het onderwijs weten ze precies wat er speelt bij hun jonge publiek en dragen ze met hart en ziel bij aan een beter cultuurlandschap.

We spraken David Meijer over hun inspiratie, motivaties en veel meer!

Wie zijn jullie en hoe is jullie loopbaan in het theater begonnen? 

“Wij zijn David en Jantijn. Wij kennen elkaar al bijna 25 jaar en zaten bij elkaar in de klas van een Theateropleiding. Na ons afstuderen hebben we direct ons eigen cabaretgezelschap opgezet: Oeloek. Na een paar jaar groeiden we door naar de grotere en bekendere zalen. We hebben in totaal 4 avondvullende programma’s gemaakt, in de finale van cameretten gestaan, prijzen gewonnen en mooie recensies gehad. En toen was het op. Althans, voor Oeloek.”

Wat inspireerde jullie om de overstap naar jeugdtheater te maken? 

“Nog geen maand later, hadden we al weer nieuwe plannen: De Hermannen. Twee broers die elkaar continu dwars zitten, maar vooral niet zonder elkaar kunnen. We geven allebei veel les aan kinderen en Jantijn speelde ook al een aantal jaren bij VET kindercabaret. Dus het maken van jeugdtheatervoorstelling was oor ons een logische stap.

We trokken de stoute schoenen aan en benaderde eerste zelf allemaal kleine theatertjes die we goed kenden. En ondanks dat Corona roet in het eten gooide, begon het balletje al snel te rollen. We kwamen bij Bannink terecht en hebben de eerste voorstelling, Hermannonsaurus Rex inmiddels al ruim 200 keer gespeeld.”

“Een van mijn favoriete stukken uit de voorstelling is wanneer Jantijn sierlijk als ruimteballerina en op de muziek, de brokken (van schuim gemaakte) meteoriet ontwijkt die de kinderen hem een voor een toegooien.”

Jullie spelen hem nog steeds! Maar er is ook alweer een nieuwe voorstelling. Kunnen jullie daar iets over vertellen?

“Jazeker! We wilden iets met een raket en vliegen en groot durven dromen. Wat je er allemaal voor over moeten hebben om die waar te maken, en je vooral niet uit het veld laten slaan door tegenslag. Dus hebben we ‘Herman, we have een Probleem’ gemaakt. Gek genoeg liepen fictie en werkelijkheid dwars door elkaar. Want nog geen week na de eerste keer spelen, werd onze gloednieuwe aanhanger inclusief decor gejat. Inmiddels is alles weer op z’n pootjes terecht en zijn we lekker aan het spelen.”

Waar kwam de inspiratie voor ‘Herman, we have een probleem’ vandaan? 

“We waren vooral gefascineerd door hoe kinderen tegenwoordig leren, de staat van het onderwijs en de invloed van de maatschappij en tijdgeest op deze jonge generatie. Alles moet snel en meteen. Kinderen hebben nog maar weinig geduld en verliezen snel hun aandacht. Maar als je echt iets goed wil kunnen, zou je er toch echt tijd en energie in moeten steken. Ook al barst je van het talent. Grootse dingen gebeuren zelden vanzelf.”

Heeft jullie werk in het onderwijs ook invloed op de inhoud van jullie theatervoorstellingen?

“Jantijn en ik geven allebei les aan jongeren. We schrijven en regisseren voor anderen, ook vaak jeugdtheatervoorstelling en ik heb samen met mijn vrouw en bedrijf in cultuur educatie waar Jantijn weer regelmatig voor werkt. We zien dus honderden kinderen per week. Voor ons is dit dus allemaal heel logisch en maken we voorstellingen die passen en aansluiten bij de tijdgeest. En het gekke en tegelijkertijd grappige is dat, sinds wij met onze nieuwe voorstelling onderweg zijn, alles over onze voorstelling gaat. Van het verkennen van de ruimte tot de vraag hoe we kinderen het beste onderwijs kunnen bieden. Van een maatschappij die alleen maar korte aandacht vraagt tot hoe lossen we maatschappelijke problemen op.”

Cultuuronderwijs ligt jullie duidelijk aan het hart. Waar komt dit vandaan? 

“Het belang van cultuureducatie wordt vaak onderschat en onderbelicht. Dat brengt vaak weer bezuinigingen met zich mee, en de resultaten zie je pas vele jaren later. Daar zijn al genoeg onderzoeken en studie’s naar gedaan. Te weinig cultuureducatie heeft een negatief effect op de ontwikkeling van een kind. Denk aan emaptische vermogen, creatief denken, duiding geven, vormgeven, samenwerken, binding…

In Frankrijk hebben ze onlangs een wet aangenomen die cultuureducatie weer verplicht maakt. En als wij met de Hermannen hier een steentje aan kunnen bijdragen door middel van onze voorstelling die kinderen ook nog eens heel tof vinden, doen we dat met alle ziel en zaligheid. En dan stoppen we er ook nog thema’s die zelfs voor volwassenen van belang zijn.”

Hoe lang werken jullie al samen en waar zie je elkaars sterke punten in terug? 

“We werken al bijna 25 jaar samen. We kennen elkaar door en door. We delen dezelfde humor en vullen elkaar goed aan. Jantijn denkt altijd out of the box en neemt het liefst zo snel mogelijk een onverwachte afslag. Ik zorg vaak dat we op nog wel de goede richting op gaan en ben goed in het vormgeven van alle wilde ideeën. Dit geldt eigenlijk zowel voor het maakproces als de productie.

De Hermannen zijn eigenlijk een theatrale vertaling van wie we echt zijn. Daarom kunnen deze twee personages van ook echt alles meemaken. Wellicht reizen ze met een volgende voorstelling wel door de tijd. Of gaan ze naar de binnenkant van de aarde. Of wellicht verkleinen ze zichzelf en verkennen ze het menselijk lichaam.”

Heb je een vertrouwd team waarmee jullie samenwerken aan deze voorstelling?

“We werken al jaren met dezelfde mensen. Erica segveld voor het decor. Zij is echt een vakvrouw die voor de grootste producties decors en rekwisieten maakt. We hebben echt mazzel met haar. Gelukkig vindt ze ons ook leuk. Martijn van Waardenberg is eigenlijk ook altijd betrokken bij het maakproces, meestal als regisseur. En soms vragen we wel eens advies van anderen. Pim Muda van de Ashton Brothers heeft ons wel eens geholpen met een act, maar ook oud collega cabaretiers. Het hangt helemaal af van de act of scène.”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? 

“Onze voorstelling worden steeds groter, maar we willen wel op zoveel mogelijk plekken kunnen spelen. Dat is een mooi spanningsveld. Ook dit keer is het weer gelukt. Het zorgt voor een extra laag creativiteit in het verzinnen en maken. En het leuke is, dat je dat ook meteen terugziet op de vloer. We hebben een gat van 34 meter diep, een raket die opstijgt, we vliegen in de ruimte. En het past allemaal in ons aanhangertje.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“We zijn met name trots op hoe alles toch weer blijkt te werken en hoe de kinderen meegaan met het verhaal. Dat is soms zo aandoenlijk. Het leukste is, als kinderen na afloop tips hebben voor de Hermannen. Hoe we bepaalde problemen moeten oplossen of zelfs beter met elkaar zouden kunnen omgaan… en daarna vragen ze hoe we echt heten. Zo grappig.”

Kun je wat vertellen over jullie mooie ruimtedecor en de technische snufjes?

“We werken graag met veel decor en rekwisieten. Het is allemaal speciaal ontworpen op de acts die we doen. De vormgeving is echt een extra speler bij ons, dus ook onze technicus heeft het tijdens de voorstelling druk. Nu hebben we een TV scherm, een draaiend en tegelijk rijdend decor. We werken met blacklight en soundscapes. Alles staat in dienst om een bepaalde grootsheid te suggereren. Van een gat inde grond van 34 meter diep, to het vliegen in de ruimte.”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen die je voorstelling bekijken?

“We spelen zonder vierde wand, dus vrij open naar het publiek. We jongleren met wanneer er interactie mogelijk en of gewenst is en wanneer niet. Dat is altijd een leuk spel. Soms lijkt het net een popconcert en soms wordt het muisstil. We nemen de reacties altijd mee in het maakproces. Hoewel er altijd wel onverwachte reacties zijn uit de zaal. Maar daarvoor hebben we gelukkig genoeg ervaring met onze cabaretachtergrond.”

Lees meer over De Hermannen en bekijk hun speellijst.

Nieuwe titel! ✨De nieuwste voorstelling van Wildpark, voorheen bekend als `Wij geloven niet in wij`, is omgedoopt tot `IK HEB IK HEB WAT JIJ NIET HEBT` (10+)! Een mozaïek voorstelling vanuit dans, video en livemuziek, over `hebben-hebben-hebben` en de schaamte van iets niet hebben. Bekijk de pitch en lees het interview met Lenneke Maas op onze website! #nieuwetitel #geld #jongerentheater ...

9 0

Er was eens… een stuk hout! Hmm, niet echt een spannend begin van een verhaal? Maar wat als ik je vertelde dat dit stuk hout kon praten? 🤥 Ga mee op Pinokkio`s avontuur dwars door Italië, in de eigenzinnige bewerking door Gesneden Koek van het klassieke sprookje uit 1883. Met absurdistische karakters, fantasierijke vertellingen én boordevol humor. Een voorstelling over deugen en opgroeien voor iedereen vanaf 6 jaar! #pinokkio #klassieker #lekkereigenwijs #trailer ...

3 0

Geestig, filosofisch en poëtisch theater over alles dat zich vanbinnen afspeelt. De voorstellingen van @theateroortwolk gaan over figuren die zich een route door al hun emoties heen worstelen en telkens weer in absurde, maar voor het jonge publiek herkenbare, situaties belanden. Dit jaar presenteert Oortwolk een nieuwe voorstelling, waarbij ze opnieuw een stukje van onze binnenkant blootleggen. Een hilarische en lieve voorstelling over speelsheid versus knorrigheid. Twee buren die elkaars verschillen leren omarmen. Want wanneer we echt openstaan voor elkaars ideeën, leidt dat niet tot iets nóg mooiers? ☀️🏠#zonnetjeinhuis #emoties #buren #verschillenomarmen #blotebinnenkant ...

8 0

Mooie makers 🌻 Lenneke Maas is een van de makers van Wildpark. Je kent haar wellicht van de voorstelling `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs`. Een maker met een eigen signatuur die ons en haar publiek telkens weet te raken.

"Ik maak altijd geëngageerd werk. Mijn werk is sterk beeldend en fysiek. Dit zie je terug in al mijn voorstellingen. Ze zijn poëtisch, maar niet hoogdravend. Hoewel mijn kijk op de mensheid misschien niet bijzonder optimistisch is, hebben mijn voorstellingen over het algemeen een licht karakter. Ze zijn gevoelig en aards. Het thema van de spanning tussen het individu en de wereld om hem heen keert regelmatig terug, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau." #wildpark #mooiemakers #maatschappelijktheater
...

6 0

"Wij vroegen onszelf af: wat had ik graag gewild dat iemand tegen mij had gezegd toen ik kind was?" Zo ontstond `Rare Snuitert`, een muzikale reis voor kinderen vanaf 4 jaar, langs thema`s als jezelf durven zijn, fantasie en zelfacceptatie. Ayla en Willemijn delen: "Er zijn genoeg meningen in de wereld en ideeën waar je je naar zou moeten schikken. Maar wij zijn van mening dat de kinderen op een luchtige, theatrale manier mogen leren en ontdekken dat raar zijn leuk is en je goed bent zoals je bent." 🤗 #raresnuitert #goedzoalsjebent #jeugdtheater #onderhetburo ...

4 0

"Ik schreef een nieuw avontuur dat zich nu afspeelt in een flat waar Peter met zijn loopeend Habib woont. Totdat Habib op een dag ontvoerd wordt. De overige bewoners; mevrouw Kats, meneer Vogelzang en meneer de Jager, wijzen meteen naar meneer de Wolf. Want een Wolf is een Wolf nietwaar? Alle wolven zijn hetzelfde! Die zal het wel gedaan hebben!" Mark van Vliet vertelt over zijn nieuwe voorstelling: `Peter zonder wolf`

"We worden tegenwoordig zo uit elkaar gespeeld. Wij tegen zij. Ik tegen de ander. Maar praten we wel met elkaar? Hoe komen we aan deze beelden over `de ander`? Geloof je als kind wat anderen over iemand zeggen of geloof je je eigen ervaring? Als kind vertellen allerlei volwassenen om je heen natuurlijk ook wat je moet denken. Je ouders, de juf, de meester, de buurvrouw, je opa. Maar wat vinden ze zelf? Kinderen hebben natuurlijk ook al genoeg gehoord over wolven in sprookjes. Die is altijd slecht. Kunnen zij hun vooroordelen loslaten en deze Wolf zien voor wie hij is?" 🐺#wijtegenzij #vooroordelen #whodidit #peterzonderwolf
...

2 0

"De voorstelling `Zwerfhonden` is gebaseerd op een kort verhaal van Toon Tellegen. Dit gaat over een dictator die gebeten wordt door een zwerfhond. Uit woede voor de beet laat hij alle zwerfhonden opjagen en zoekt hij de schuldige. In het verhaal wordt vervolging, uitsluiting vanuit haat en angst door iemand die aan de macht is, heel invoelbaar gemaakt voor het publiek. Het volgen van de sterke leider en niet in opstand komen tegen onrecht wordt door middel van dans ontzettend poëtisch verbeeld. De voorstelling weet met de prachtig decor, technische vernuftigheid en met vol op muziek het jonge en oude publiek mee te slepen." Aldus Karin Bannink over `Zwerfhonden` van @PlanDAndreasDenk. Meer weten over deze indrukwekkende voorstelling met hele interessante onderliggende thema`s? Ga naar onze website en lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk! 💭#toonvantelligen #dictator #machtsstrijd #vervolging #prachtig decor #inclusieftheater ...

3 0

🤝 Hoe combineer je maatschappijleer met comedy? Mark van Vliet, voormalig leraar maatschappijleer, en Edo Berger, comedian, laten zien hoe het moet! Hun gezamenlijke passie voor jongeren en maatschappelijke thema`s heeft geleid tot de succesvolle cabaretvoorstelling `Gratis Geld`. Leer hoe je met humor en kritisch denken de complexe wereld van reclame en marketing kunt doorgronden. #mediawijsheid #gratisgeld #jongerencabaret ...

7 0

"Theater heeft bijvoorbeeld de ongeschreven codes: je houdt je mond en je kijkt naar wat er op het podium gebeurt. Maar onze voorstellingen met smartphones zijn een totaalervaring waarbij je je publiek moet regisseren. En dat doe je het makkelijkst door een verhaal te vertellen." Deelt Steye, artistiek leider van @smartphoneorchestra. De hoofdrol geven aan de kijker loopt als een rode draad door de aderen van dit prijswinnende team van muzikanten, nerds en verhalenvertellers. Iedere voorstelling creëren ze een uniek verhaal samen met de jongeren! 🤗 #verhalenmakers #bigdata #interactieftheater ...

2 0

10.. 9.. 8.. Een enorme zaal vol met kinderen tellen uit volle borst mee en kijken vol spanning naar de ruimteraket op het podium die bijna van de aarde zal vertrekken. David en Jantijn, beter bekend als Herman en Herman, komen dit jaar met een nieuwe voorstelling: `Herman, we have een probleem!` De nieuwe voorstelling van @de_hermannen gaat over grootse dromen en je niet laten ontmoedigen door tegenslagen. De voorstellingen zitten niet alleen enorm goed in elkaar, maar ook de zelfgebouwde ruimteraket is een spektakel op zich. #grootsedromen #durven #ruimtespektakel #jeugdtheater ...

2 0

Het schooljaar afsluiten met een staande ovatie?! 🎭🌟 Wil je het schooljaar op een bijzondere manier afsluiten? Kies dan voor een dagproject waarbij elke klas een voorstelling maakt in slechts één dag! 🎉 Ontdek de mogelijkheden op http://dagprojecten.nl/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Een%20dagproject%20feest%20voor%20de%20hele%20school en laat je verrassen door het creatieve talent van jouw leerlingen! #eindeschooljaar #uitjeschulp #creatiefsamenwerken ...

1 0

"Mijn voorstellingen zijn sterk beeldend en fysiek, poëtisch maar niet hoogdravend," deelt Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+). Geïnspireerd door de legendarische Pina Bausch, verkent ze de kracht van het menselijk lichaam en de spanning tussen het individu en de wereld. Stap in een wereld van vibrerende emoties en ontdek de schoonheid van theater bij @wildparkzone 💫 #CreatieveExpressie #BeeldendTheater #PinaBausch ...

5 0

"De manier waarop Lotte het contact met de kinderen heeft tijdens de voorstelling is fantastisch. Ze heeft aldoor de kinderen in haar hand, ze reageren wanneer het moet en ze neemt hun impulsen altijd mee. De wisselwerking tussen vloer en zaal maakt het plezier voor iedereen voelbaar." Aldus Karin Bannink. `Lach niet` van @tgkoekenui is een voorstelling vol grappige teksten, beweging en interactie. Een absolute aanrader voor iedereen vanaf 4 jaar. 🎭 #jeugdtheater #theaterplezier #tgkoekenui ...

3 0

Sneakpeak!! Wij vroegen Oortwolk over hun plannen en Suzanne kon ons alvast een tipje van de sluier oplichten:
"Na de zomer komt onze 4e productie er alweer aan. Daarin krijgt somberte en verdriet een podium. Alhoewel niet zo duidelijk als bij de eerste voorstellingen. Het wordt ook een 10+ voorstelling, dus het hoeft er niet te dik bovenop te liggen volgens mij. We trekken de oude stoffige mythe Narcissus en Echo uit de kast en maken er een flashy spetterende live show van, waarin de mythe wordt ontleed aan de hand van challenges… Ik denk dat Narcissus en Echo niet zo happy zijn van binnen." ⛈️#sneakpeak #emoties #mythe #challenges
...

6 0

🌍 "Naarmate de klimaatcrisis intenser werd, groeide ons besef dat we diverse stemmen moesten laten horen. Dat inspireerde ons tot `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?!` 🎭 Hier geven we het podium aan niet alleen activisten, maar ook CEO`s, politici en burgers. Iedereen heeft een rol in dit belangrijke gesprek, elk met zijn eigen verantwoordelijkheid. Samen maken we het verschil!" @deamazones 💪 #deAmazones #Klimaatcrisis #SamenVoorVerandering ...

3 0

Waarom past jullie voorstelling zo goed bij de Kinderboekenweek? 📚 Dit vroegen wij Gesneden Koek over hun voorstelling `Pinokkio` (6+). David deelt: "Onze voorstelling nodigt uit tot boeiende gesprekken met kinderen achteraf. Wat vinden ze van Pinokkio`s acties? Zijn ze goed of fout? En zelfs als ze fout zijn, kunnen ze dan toch ergens goed zijn omdat Pinokkio ervan leert? Is het oké om fouten te maken? Wat brengt eigenwijsheid hem? Stuk voor stuk mooie vragen om over na te denken."💬 ...

6 0

Isha is danser en speelt de rol van de zwerfhond die beschuldigd wordt voor het bijten in het been van de machtige tsaar. In deze video vertelt hij waarom iedereen de voorstelling `Zwerfhonden` zou moeten zien, voelen en beleven! #plan-d #inclusieftheater #sensitievevoorstelling ...

5 0

TG Griot gaat het spannende verhaal – gebaseerd op het bekende sprookje van Ali Baba en de 40 Rovers – terugbrengen tot de kern. Want het verhaal van Ali Baba dat wij kennen is het westerse verhaal en raakt het oorspronkelijke Perzische sprookje niet. In 40 Rovers krijgt de tot slaaf gemaakte vrouw Morgiana de hoofdrol terug. Heldhaftig, stoer en intelligent is Morgiana alle mannen te slim af en vecht zij voor haar vrijheid en authenticiteit! 💪 #nietwesterseverhalen #wereldgeschiedenis #wereldverteller #verhalennomaden #morgiana #underdog ...

11 0

"@markvanvliettheater kan de zaal geheel onverwacht op zijn kop zetten met een niet gescript verhaal, en dan is het aan mij om er met comedy-improvisatie een draai aan te geven. Dan hebben we ontzettend veel lol met elkaar en dat merkt het publiek." In ons interview met Edo Berger en vertelt hij ons meer over Gratis Geld. Een buitenbeentje in hun werk, maar een enorme succesformule die de lachspieren prikkelt en de geest scherp houdt! Lees het op onze website⚡#mediawijsheid #gratisgeld #jongerencabaret #lachspierworkout ...

2 0

"We hopen dat jongeren door het zien van `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN` beter begrijpen hoe het systeem waarin we leven de klimaatcrisis heeft veroorzaakt en dat ze geïnspireerd worden zelf ook een steentje bij te dragen aan de oplossing. Bovendien biedt de voorstelling jongeren een stem in het huidige debat over het klimaat, waardoor ze kunnen bijdragen aan de discussie en aan verandering." Aldus @collectiefdeamazones 🎤 Grote onderwerpen worden emotioneel tastbaar gemaakt. Een sterke klimaatmusical voor alle jongeren! #klimaatmusical #toekomst #activisme ...

9 0

Ze zijn lekker brutaal en voor de duvel niet bang! De acteurs uit de nieuwe voorstelling `Ik heb ik heb wat jij niet hebt` van Lenneke Maas, Wildpark. "In dit project werk ik samen met Tegest Pecht Guido (performer/ danseres) en Woody Veneman (muzikant). Ik heb met allebei in eerdere voorstellingen samengewerkt, maar zij hebben samen nog niet op de vloer gestaan. Voor mij is het belangrijk dat ik de mensen met wie ik werk goed vind en dat we dezelfde taal spreken. Dat ze talent hebben en een bijzondere persoonlijkheid. Deze twee performers hebben dat voor mij en ze inspireren mij ook als maker. Ze zijn lekker brutaal en voor de duvel niet bang." #nieuwevoorstelling #acteurs #inspiratie #jongerentheater ...

8 2

"Data kan jou manipuleren. We hebben die telefoon, die voelt lekker slick, je glijdt er zo in, maar je hebt helemaal niet door hoe het gebruik daarvan jou beïnvloedt. Ik heb een dochter van zestien en voor haar is die telefoon alles. Dankzij haar besefte ik: dit is een verhaal dat jongeren moeten horen." We spraken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over hun succesvoorstelling `The social sorting experience` (14+). Deze interactieve ervaring verpakt een lastig te vertellen, maar urgent verhaal is een spectaculaire beleving die aansluit bij de taal en belevingswereld van jongeren. Lees het interview met Steye op onze website! 🤓 #bigdata #algoritmes #socialsorting ...

2 1

Teun en Bo wonen in een dorp waar het strikt verboden is om te lachen. Maar wat gebeurt er als een van de twee tóch moet lachen? Durven ze de stoute schoenen aan te trekken en hun angst los te laten? `Lach niet` is een voorstelling van #tgkoekenui over lef, vriendschap en angst. Een eigenwijze voorstelling perfect voor de Kinderboekenweek én voor op school! 📚#lachniet #kinderboekenweek #angstoverwinnen ...

5 0